Remont Syreny R20, by Magister

Pochwal się swoim pojazdem, technicznym wynalazkiem, udanymi zakupami. <br>Wszystko ściśle związane z motoryzacją.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magister
-#Stara Gwardia
-#Stara Gwardia
Posty: 4491
Rejestracja: 2007-04-26, 20:00
Lokalizacja: Chełmno
Kontakt:

Remont Syreny R20, by Magister

Post autor: Magister »

No w końcu po długim długim czasie mam urlop i prace ruszyły do przodu. Wypiaskowałem ramę, bębny, tarcze kotwiczne i wiele innych pierdułek :D Rama pomalowana podkładem tak samo jak inne elementy jutro ponowne malowanie podkładem i kolejne elementy do piaskowania. W środę postaram się pomalować ramę już na git. Na ramę myślę farbę Chlorokuczukową coś na podobę czarnej twardej gumy. Będzie dobrze z takim czymś?

[ Dodano: 2009-06-29, 23:13 ]
piaskowanie i malowanie

[ Dodano: 2009-06-29, 23:14 ]
piaskowanie i malowanie 1

[ Dodano: 2009-06-29, 23:15 ]
piaskowanie i malowanie 2

[ Dodano: 2009-06-29, 23:15 ]
piaskowanie i malowanie 3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
PONY007
-#Youngtimer
-#Youngtimer
Posty: 1275
Rejestracja: 2008-04-06, 12:20
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: PONY007 »

Jaki masz kompresor?
Robota musi być wykonana dobrze, a nie źle!
http://odrdzewiacz.fora.pl/
Forum ODRDZEWIACZ pojazdy zabytkowe- rzemiosło, fotoporadniki, techniki renowacji,odnawianie krok po kroku, remonty, technologie www.facebook.com/ForumOdrdzewiacz
maciejowski
-#Youngtimer
-#Youngtimer
Posty: 301
Rejestracja: 2008-10-05, 02:52
Lokalizacja: krk

Post autor: maciejowski »

marcin459 pisze: Na ramę myślę farbę Chlorokuczukową coś na podobę czarnej twardej gumy.
żadne chlorokauczuki czy inne świnstwa. podkład reaktywny, epoxydowy/akrylowy, baran, lakier.
Awatar użytkownika
Magister
-#Stara Gwardia
-#Stara Gwardia
Posty: 4491
Rejestracja: 2007-04-26, 20:00
Lokalizacja: Chełmno
Kontakt:

Post autor: Magister »

maciejowski pisze:marcin459 napisał/a:
Na ramę myślę farbę Chlorokuczukową coś na podobę czarnej twardej gumy.
żadne chlorokauczuki czy inne świnstwa. podkład reaktywny, epoxydowy/akrylowy, baran, lakier.
To która z farb najlepsza? Myślałem o ty clorokauczuku z tego względu aby np kamyczki odbijające się od ramy nie powodowały uszkodzenia farby. Widziałem u kumpla jak tym malował i wyszło to przyzwoicie.
Awatar użytkownika
mp79
młody syreniarz
młody syreniarz
Posty: 284
Rejestracja: 2005-09-18, 15:56
Lokalizacja: Białystok

Post autor: mp79 »

maciejowski pisze:podkład reaktywny, epoxydowy/akrylowy, baran, lakier.
A szpachlę można kłaść na podkład reaktywny?
Awatar użytkownika
tynium
młody syreniarz
młody syreniarz
Posty: 251
Rejestracja: 2006-06-11, 13:14
Lokalizacja: Piła

Post autor: tynium »

Farbunek farbunkiem ale czy dasz chloroauczuk, renowacyjna czy inna farbe, mechaniczna ochrone zapewni ci typowy srodek do tego przeznaczony.
Moja propozycja rozwaizanie tanie i dobre pomaluj podklad olejna farba tylko jakas lepsza, supermal, sniezka, profikor - sprawdzone marki
A na to srodek do cohrony mechanicznej antykorozyjnej:
Najtansze rozwiazanie bitex ale raczej w zaleznosci od poonywanych kilometrow co rok 2lata od psikania ponownie.
Dobrym rozwiazaniem jest Noxudol, naprawde dobry srodek trawly grubo polozony opwinien na kilka lat zapewnic ochrone. Niestety jest ow wiele mniej przystepny cenowo niz bitex, choc z drugiej strony na sama rame nie potrzeba az tyle materialy. Pozatym tak na oko mowiac jedna warstwa gestego noxudolu to tyle co 2 bitexu.
Polski Fiat 125p 1500: filtr powietrza 7 zł, komplet klocków hamulcowych 40zł spojrzenia przechodniów na jego widok...bezcenne
maciejowski
-#Youngtimer
-#Youngtimer
Posty: 301
Rejestracja: 2008-10-05, 02:52
Lokalizacja: krk

Post autor: maciejowski »

mp79 pisze:
maciejowski pisze:podkład reaktywny, epoxydowy/akrylowy, baran, lakier.
A szpachlę można kłaść na podkład reaktywny?
nie można. tylko i wyłącznie podkład akrylowy lub epoxydowy. to drugie rozwiązanie nie jest zalecane przez producentów po tym jak komuś się zważyło takie połączenie. ale to jest odosobniony przypadek.
Awatar użytkownika
Magister
-#Stara Gwardia
-#Stara Gwardia
Posty: 4491
Rejestracja: 2007-04-26, 20:00
Lokalizacja: Chełmno
Kontakt:

Post autor: Magister »

PONY007 pisze:Jaki masz kompresor?
Maksymalne ciśnienie 10 bar
Wydajność 620 litrów na minute
Zbiornik 200 litrów

[ Dodano: 2009-06-30, 23:49 ]
Panowie ramę i inne pierdułki malowane mam podkładem akrylowym. Jaką konkretnie farbą mam pomalować końcowo ramę? Nie znam się na tym więc pytam. A jutro chcę już kupić, zmatować i pomalować ramę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tynium
młody syreniarz
młody syreniarz
Posty: 251
Rejestracja: 2006-06-11, 13:14
Lokalizacja: Piła

Post autor: tynium »

No kompresorek konkretny gratuluje sprzetu do pracy.
A z malowaniem zrob jak napisalem. Nie potrzebnie malowales rame akrylowym podkladem wystarczyl by zwykly. Podwozie maluj dobrze grubo i nei patrz na estetyke wazne zeby zabezpieczenie przed korozja bylo dobre u nas na drogach pelno kamieni zwiru i wszelakich inności.
Polski Fiat 125p 1500: filtr powietrza 7 zł, komplet klocków hamulcowych 40zł spojrzenia przechodniów na jego widok...bezcenne
danusr20
Posty: 29
Rejestracja: 2009-04-05, 10:39
Lokalizacja: jędrzejów nowy

Post autor: danusr20 »

Sądząc po zdjęciach to sam piaskowałeś? Jak tak to jaki masz sprzęt? Co sądzicie o małych piaskarkach z allegro za 800zl?
Awatar użytkownika
PONY007
-#Youngtimer
-#Youngtimer
Posty: 1275
Rejestracja: 2008-04-06, 12:20
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: PONY007 »

Ja kupiłem mały pistolet Metabo (niemiaszki), pracuje pod max ciśnieniem 6barów i muszę powiedzieć że daje rade, na pewno do pierdółek które ja robię. Na razie pracowałem z nim pod innym kompresorem i jestem bardzo zadowolony, myślę ze na moim będzie tak samo. Twoja bańka bardzo fajna, masz tam odolejacz i osuszacz? Mógłbyś rzucić okiem ile kW ma Twój silnik?
Robota musi być wykonana dobrze, a nie źle!
http://odrdzewiacz.fora.pl/
Forum ODRDZEWIACZ pojazdy zabytkowe- rzemiosło, fotoporadniki, techniki renowacji,odnawianie krok po kroku, remonty, technologie www.facebook.com/ForumOdrdzewiacz
Awatar użytkownika
Magister
-#Stara Gwardia
-#Stara Gwardia
Posty: 4491
Rejestracja: 2007-04-26, 20:00
Lokalizacja: Chełmno
Kontakt:

Post autor: Magister »

danusr20 pisze:dząc po zdjęciach to sam piaskowałeś? Jak tak to jaki masz sprzęt?
Tak sam piaskowałem troc hę z tym roboty ale jakoś idzie.

PONY007 pisze:Twoja bańka bardzo fajna, masz tam odolejacz i osuszacz? Mógłbyś rzucić okiem ile kW ma Twój silnik?
Właśnie nie mam osuszacza ani odlejacza. Osuszacz by się przydał ale olejacz się nie nadaje do takiej roboty potrzebny jest wtedy jak pracuje sprężarka pod pneomatyką. Pistoletem którym ja robię jakoś to idzie jeśli nie jest mocno skorodowane jeśli jest to idzie ciężko i trzeba dłużej przytrzymać. A co do sprężarki to wystarczy nawet 3 bary ale ważne aby była wydajna czyli najwięcej powietrza na minute.

[ Dodano: 2009-07-01, 13:02 ]
Aha a co do silnika to 4 kW
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
anabol
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 3146
Rejestracja: 2008-11-17, 12:10
Lokalizacja: Białobrzegi n Pilicą
Kontakt:

Post autor: anabol »

może ktoś mi polecic jakiś dobry pistolecik do piaskowania?
O czystość forumowych szeregów dbają specjalnie przeszkoleni funkcjonariusze spraw wewnętrznych - moderatorzy.

>wujek Sławek<
Awatar użytkownika
Magister
-#Stara Gwardia
-#Stara Gwardia
Posty: 4491
Rejestracja: 2007-04-26, 20:00
Lokalizacja: Chełmno
Kontakt:

Post autor: Magister »

Ja kupiłem akurat taki który ma wąż do zaciągania piasku, a są też takie które wyglądają jak pistolet do malowania mają zbiorniczek do malowania u góry, ale to jest mniej wygodne bo co chwile musisz dosypywać piasku taki z wężem jest najlepszy. Tylko dysze dość szybko się zużywają dlatego ja dorobiłem sobie w pracy dyszę i zachartowałem ją i narazie jest ok :ok3
Awatar użytkownika
matik91
-#Nowy nabytek forum
-#Nowy nabytek forum
Posty: 37
Rejestracja: 2009-03-10, 16:40
Lokalizacja: Nisko

Post autor: matik91 »

widzez ze wypisakowales rame a ten kompresor ci wyrabia do piakowania bo ja mam 500l butle i daje rade do pias :ok3 karki
...SyReNa MoDeL 105...
ODPOWIEDZ