Cześć,
Mam prośbę o podzielenie się doświadczeniem - co należy zrobić, by wyjąć szybę z ramki fletnerki? Może pomoże kąpiel w wodzie z mydłem, benzynie, ON, rozpuszczalniku nitro? Chodzi mi o takie oddzielenie szyby od ramki, by nie zniszczyć żadnego z elementów. Rozbiórka w celu późniejszego chromowania ramki i naprawy klameczki. Dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam i pomyślności w Nowym Roku
Fletnerki - jak rozebrać
-
Franc Jozef
Re: Fletnerki - jak rozebrać
Tak ! - też mnie to interesuje ! A docelowo nowy chrom i założenie nowych klameczek, które już czekają !
Roman roman.bloszyk@gmail.com 799 860 545
KATALOGI CZĘŚCI ZAMIENNYCH
Syrena 100, 101, 102 na płycie CD
Wydanie I 1959r i wydanie II 1962r
KOSZULKI Z NADRUKIEM
Dla Syreniarzy - wszystkie modele i roczniki
i dziewęć pozostałych aut z PRL
KATALOGI CZĘŚCI ZAMIENNYCH
Syrena 100, 101, 102 na płycie CD
Wydanie I 1959r i wydanie II 1962r
KOSZULKI Z NADRUKIEM
Dla Syreniarzy - wszystkie modele i roczniki
i dziewęć pozostałych aut z PRL
Ja zawsze udaję się do kolegi który ma prasę, bardzo poręczną, na podwyższeniu fiksuję szybkę, gdzie dociskana jest ona bardzo grubymi kawałkami gumy
Wtedy łatwo ściągam ramkę (przyznaję, z pomocą WD) szarpię sobie na boki ale szybka jest bezpieczna w tych gumach/
Po chromowaniu- montaż na wcisk z użyciem nowej gumy- mam takie cienkie odpady z prac dekarskich- paski gumy może 1mm grubości : Idzie łatwo, tylko do montażu trójkąt lepiej trochę ścisnąć, wtedy ciasno nachodzi na szybkę
Wtedy łatwo ściągam ramkę (przyznaję, z pomocą WD) szarpię sobie na boki ale szybka jest bezpieczna w tych gumach/
Po chromowaniu- montaż na wcisk z użyciem nowej gumy- mam takie cienkie odpady z prac dekarskich- paski gumy może 1mm grubości : Idzie łatwo, tylko do montażu trójkąt lepiej trochę ścisnąć, wtedy ciasno nachodzi na szybkę
"Syrenę skonstruowaliśmy w warunkach trudnych. Jest ona kompromisem (..) stanowi więc niejako produkt uboczny i tylko w ten sposób mogła się ukazać" Mgr inż. Karol Pionnier
-
Franc Jozef
Czyli WD jest tym złotym środkiem, dzięki Kangur!