Jesli chodzi o opony do Syrenki to można znaleść przy rolniczych siewnikach do siania żboża jeżeli się nie myle nazywają się POZNANIAK ale nie jestem pewny co do nazwy. Opony są identyczne i w dodatku mają idealny bieżnik
tak zwane kartoflaki do nabycia w sklepach agroma
ale maja ograniczenia co do szybkosci stad nazwa kartoflak i technologicznie sa wytwarzane z gumy twardej trzesie jak na wozie drabiniastym na felgach metalowych
Witam wszystkich serdecznie.
Mam pytanie i nie chcę zakładać nowego tematu.
Czy na oryginalne felgi syreny będą pasowały opony 195/65 R15
pochodzące z Audi 80?
Mam okazję kupić niedrogo takie opony w b.ładnym stanie. Koła mają jeździć w przyczepce samochodowej. Proszę o pomoc.
Raczej ocierać o nic nie powinno, bo przyczepka jest resorowana i nawet przy większym załadunku nie będzie problemu. Aktualnie są oryginalne syrenowskie opony w bardzo złym stanie (mają już ze 30 lat), a mam okazję odkupić od znajomego za grosze znacznie lepsze pochodzące z Audi. To że wygląd będzie taki a nie inny to mi nie przeszkadza, bo to tylko przyczepka.
Ogólnie ciężko kupić nowe opony do syrenki, a jak już są to za grubą kasę. A tu mam za przysłowiową flaszkę tylko trzeba jechać kawałek drogi, ale to już przy okazji.
Pytanie, czy w ogóle nie będzie problemu z założeniem tych opon? bo w tych obecnych starociach mam dętki.
Ja założyłem 195/65 R15 do przyczepki i ma to 2 wady:
1. Gdy napompujesz te 2,5-3 bar (a to w końcu przyczepka, to musi być ciśnienie, by można było przewozić masę) to bieżnik już nie jest płaski tylko boki są ściągane do felgi. Mi z czasem aż zaczęły pękać na brzegach bieżnika.
2. Oś Syreny jest wąska, więc przyczepki też są wąskie, więc robili je najszersze jak się dało, więc opony 195 trą o skrzynię. Ja dałem dystanse, ale ostatecznie i tak zmieniłem opony na węższe. Udało mi się wyhaczyć za coś około 40zł parę zimówek, kilkuletnich continentali, co prawda łyse, bo ok 4mm bieżnika, ale do przyczepki mogą być - służą już parę lat. Rozmiar o ile dobrze pamiętam 165/65.
_________________ I get up at seven, yeah,
and I go to work at nine.
I got no time for livin'.
Yes, I'm workin' all the time.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum